Een teken van hoop

Bericht uit Israel.

Gelukkig, na de lange weken van onrust en bombardementen nu een staakt-het-vuren accoord. het blijft de vraag hoe het zich op termijn verder ontwikkelt. Op Israelzondag 2019 deed ik samen met Reinier Gosker, collega uit De Wijk dienst.
Het contact bleef en vorige week kreeg ook ik een persoonlijke brief van hem.
Hier volgt de brief, met na de inleiding een, voor mij, kennismaking met de
Hand-in-Hand beweging. Een teken van hoop in donkere dagen!

De Wijk, 13 mei 2021
Lieve familie en vrienden,
Het is mis in Israël. Het nieuws erover is jullie zeker niet ontgaan. Ook wij volgen de ontwikkelingen van uur tot uur. Niet in de laatste plaats vanwege onze (klein)kinderen die in het noorden van Israël wonen. Ook daar is het onrustig.
Door bombardementen op Gaza en raketten die afgevuurd worden op Jeruzalem en Tel Aviv zijn vooral die plaatsen in het nieuws, maar overal in het land is de situatie explosief. In Akko werd één van de kantoren van de Israëlische Archeologische Dienst door brandstichting verwoest; gelukkig niet het kantoor van de IAD waar Joppe zijn bureau heeft en waar veel van zijn archeologische vondsten opgeslagen liggen. Maar het geweld komt wel heel dichtbij. Waar onze schoondochtervanochtend zigzaggend tussen smeulende autobanden naar haar werk reed, meldde het NOS-journaal dat op verschillende plekken in Israël Joodse en Arabische inwoners met elkaar slaags geraakt zijn. Welke gevolgen dat zal hebben voor het samenleven van Joodse en Arabische Israëli
nadat de vijandelijkheden achter de rug zijn en de ‘rust’ weergekeerd, laat zich raden. Wonden zijn sneller geslagen dan genezen. Voor diepe wonden geldt dat eens temeer.
Juist daarom werd ik vanmorgen verrast en geraakt door de inhoud van een brief die de CEO van de Hand-in-Hand beweging in Israël, Dani Elazar, stuurde aan alle ouders van kinderen die een Hand-in-Hand-School in Israël bezoeken. Onze kleindochter gaat naar zo’n school en dus kregen ook haar ouders de brief van Dani Elazar, die ik – met toestemming van de auteur – aan jullie doorstuur.
Hand-in-Hand is een beweging in Israël die een gelijkwaardige manier van samenleven stimuleert tussen Arabieren en Joden op scholen waar zowel Hebreeuws als Arabisch gesproken en geleerd wordt. Op mij kwam de brief van Dani Elazar over als een teken van hoop te midden van de vele droevig stemmende berichten die de wereld momenteel overspoelen. Vandaar dat ik de brief graag aan jullie doorspeel.

van de website van Hand-in-Hand

Ouders, onderwijzend personeel, leden en medewerkers van de vereniging,
We maken allemaal, in het hele land, moeilijke en angstige dagen door. Velen zijn het gevoel van persoonlijke veiligheid kwijt. De straten in steden en dorpen waar sommigen van ons wonen lopen over van geweld, racisme, haat en angst, en dat allemaal in een sfeer van oorlog die zowel geestelijke als fysieke slachtoffers maakt. Ook bij Hand-in-Hand worden we geconfronteerd met moeilijke vragen, die voortkomen uit de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Vragen over identiteit en thuishoren in de omgeving waarin we opgegroeid zijn en leven én over identiteit als onderdeel van een grote, respectvolle en gelijkwaardige Arabisch-Joodse gemeenschap. Het is juist nu dat gemeenschap, solidariteit en partnerschap zoals wij die vormgegeven hebben, ons en onze gezinnen een hart onder de riem kunnen steken. Onze rol als grootste en belangrijkste Arabisch-Joodse gemeenschap van het land is op dit moment niet beperkt tot onderlinge steun en solidariteit. Tegenover geweld, vernietiging, racisme, haat en militarisme, moeten wij een voorbeeld stellen van een ander model van Joods-Arabische relaties. Veel van de geweldplegers proberen juist dit kapot te maken: het idee van een oprecht, gelijkwaardig en rechtvaardig partnerschap tussen Arabieren en Joden, waarin de identiteit van beiden gewaarborgd is, zonder dat delen ervan onder het tapijt geveegd worden. De gruwelijke beelden in het nieuws en op de sociale media laten niet de enige mogelijke optie zien. Onze scholen, docenten, leerlingen en gemeenschappen zijn het levende bewijs dat het anders kan: echte partnerschap is de juiste en noodzakelijke weg voor onze toekomst.
Iedereen hunkert ernaar dat rust en vrede zo snel mogelijk terugkeren. Maar het is belangrijk om onszelf en onze omgeving eraan te herinneren dat ‘rust’ niet ons enige doel is, en dat ook niet zou moeten zijn. Zodra de ‘rust’ hersteld is keert de realiteit terug, de onrechtvaardigheid
en ongelijkheid in alles wat te maken heeft met Arabisch-Joodse relaties in ons land. Degenen die zich inzetten voor het behoud van hun huis of voor de vrijheid om te bidden zullen de legitieme strijd voor hun rechten voortzetten. ‘Rust’ is niet hetzelfde als een staat van gelijkheid en rechtvaardigheid, en wij zullen er zijn om te melden dat dit niet het geval is.
Duizenden leden van Hand-in-Hand-gemeenschappen in het hele land zijn het bewijs dat Arabieren en Joden in gelijkheid en partnerschap kunnen leven, en tegelijkertijd herinneren ze eraan dat de overgrote meerderheid van de bevolking nog gescheiden leeft in een staat van discriminatie en ongelijkheid.
Morgen vieren de moslims onder ons Eid al-Fitr en op zondag vieren de Joden Sjavoeot. In de Hand-in-Hand-gemeenschappen zijn zulke momenten altijd een gelegenheid geweest voor gedeelde vreugde en interreligieus respect. Een tijd waarin we nieuwsgierig zijn naar elkaar en van elkaar leren. Ondanks de spannende dagen en de moeilijke sfeer is het belangrijk dat we
ons herinneren wie we zijn, en dat we onze waarden ook in deze dagen bewaren en uitdragen.
We wensen alle moslims een Eid Mubarak toe, in de hoop dat jullie de geboden van religie en gebed kunnen naleven in vrede, rust en respect voor je geloof. Hopelijk zullen volgend jaar de Ramadan en Eid al-Fitr er compleet anders uitzien, en zullen we allemaal in alle rust en veiligheid kunnen genieten van de waarden en gebruiken van de Ramadan.
We wensen de Joden onder ons een gelukkig Sjavoeot, in de hoop dat de geest van deze optimistische feestdag, die onder meer te maken heeft met de viering van de vruchten van het land, de verwoestende storm die dezer dagen om ons heen woedt zal overwinnen. Dat we allemaal mogen genieten in gelijkheid en vrede in ons gemeenschappelijke land.

Hand-in-Hand
Centrum voor Joods-Arabische educatie in Israël
12/5/2021


Tot zover de brief van Dani Elazar die mij hoopvol stemde en iets laat zien van Joden en Arabieren
in Israël die zich niet laten meeslepen in conflicten die het zicht op vrede alleen maar verduisteren. Met vriendelijke groet,
Reinier
Voor meer informatie over de Israëlische Hand-in-Hand-beweging:
http://www.handinhandk12.org
info@handinhand.org.il

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s