Wat taal ‘doet’

2018 juli 131

Tommy Wieringa schreef afgelopen zaterdag in NRC over het taalgebruik van politici. Dat was naar aanleiding van het ‘populisme’, of de behoefte van politici een bepaalde groep kiezers aan te spreken.                                                                                                              Dit voorjaar hadden we in onze gemeente dr.Sybe Schaap als gast. Hij schreef een zeer verhelderend boek over populisme, en gaf aan dat het waarheidsbegrip van het  ‘post-moderne’ leven daar een sleutel in is. ‘De waarheid is mijn waarheid’, kort gezegd. Mensen als Wilders en Baudet, maar ook Trump en Johnson laten zien wat dat betekent: je twittert je waarheid rond, en hoeft je er niet voor te verantwoorden door gesprek of debat aan te gaan.  Dit virus raakt ons allemaal, Ook voor mij/ons blijft het immers steeds zoeken naar ‘te verantwoorden taal en waarheid’.

Wieringa eindigt met een citaat van Confucius als hij het voor het zeggen zou hebben in een land:                                                                                                                                                    Ik zou als eerste het taalgebruik verbeteren. Want als het taalgebruik niet juist is, dan is wat wordt gezegd niet dat wat bedoeld wordt. En als wat gezegd wordt niet is wat men bedoelt, komen er geen werken tot stand. Komen de werken niet tot stand, dan gedijen de kunst en de moraal niet. Gedijen deze niet, dan is er geen juiste rechtspraak. Als er geen juiste rechtspraak is, dan weet de natie niet wat te doen. Daarom moet men geen willekeur dulden in het woordgebruik. Dat is waarop alles aankomt.’  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s