1 Oekraïne 13

(Michaels Chapel, Iona Abbey)

1 Oekraine 13: een lezing en gebed voor vandaag, door Thom Shuman

Als ik praat in de retoriek van politici en commentatoren, maar geen vrede spreek, ben ik een kloppende trom of een versterkte gitaar. En als ik weet wat morgen zal brengen, en de geheimen van de universa ken, en als ik iedereen vertrouw, maar geen vrede zoek, ben ik leeg. Als ik alles wat ik heb heb verkocht en aan non-profitorganisaties heb gedoneerd, en als ik me heb aangemeld als orgaandonor, maar geen vrede heb gedeeld met de mensen om me heen, heb ik mijn kans om ertoe te doen verspeeld.
Vrede heeft geen houdbaarheidsdatum; vrede is zachtmoedigheid; vrede wil niet wat ze niet heeft; vrede spant zijn spieren niet en speelt geen oorlogsspelletjes; vrede duwt anderen niet uit de weg. Vrede begeert niet het land van een ander, of klampt zich vast aan oude wrok; het poept niet of houdt zijn adem niet in en schopt zijn voeten op de grond; het speelt nooit iemand anders parten en weigert valse vlaggen te hijsen. Vrede verdraagt de dwaasheid van anderen, ziet het beste in andere mensen, zoekt raakvlakken met iedereen, houdt vol tot het einde.
De vrede geeft nooit op. De politici zullen in de geschiedenis verdwijnen, de talking heads zullen geen woorden meer hebben; de wijsheid van alle experts zal tot stof vergaan. Want we weten niet hoe het verhaal eindigt, en onze beste gissingen zijn precies dat, gissingen. Maar als Gods tijd eindelijk komt, zullen alle puzzelstukjes passen. Als kind oefende ik duck-and-cover, keek ik films over raketten die uit de lucht kwamen, had ik nachtmerries over nucleaire winters; maar toen ik opgroeide, ontdekte ik het pad van vrede. Nu, hoewel de spiegel beslagen is door de stoom van verhitte retoriek, kan ik de gezichten van mijn broers en zussen in de mensheid zien. In deze tijd heb ik moeite om het te begrijpen, maar de dag zal komen dat we ons realiseren dat we in dit gebeuren zijn dat samen leven heet en alleen kunnen leven als we om elkaar geven.
Ja, geloof, hoop en liefde zijn fundamenten voor ons leven, maar wat we nu moeten creëren is vrede.

Want wat zullen wij deze nacht bidden?
voor kinderen die beven bij
het lawaai van explosies om hen heen,
en oudere mensen die worden bezocht
door oude nachtmerries van een nucleaire oorlog.
voor gezinnen die hopen genoeg
benzine te vinden om angsten te ontvluchten,
en voor degenen die zich geen stijgende prijzen voor alles kunnen veroorloven
nu er oorlog is uitgebroken in Oekraïne.

Zachtaardige God, hoor onze gebeden.
want wat zullen wij deze nacht bidden?
voor gezinnen die in omstandigheden blijven leven
die niemand van ons zou accepteren,
en voor degenen die deze nacht in koude parken en deuropeningen zullen rillen
voor degenen die ernaar verlangen om weer aan het werk te gaan
, maar zich afvragen of het management om hen geeft,
en voor anderen die nooit
worden teruggebeld voor een tweede interview.

Jezus van gerechtigheid, hoor onze gebeden.
want wat zullen wij deze nacht bidden?
voor relaties die tot het breekpunt en daarna gespannen zijn,
en voor de mensen die bruggen proberen te bouwen naar die aan de andere kant van de verdeeldheid.
Voor mensen die verstrikt zijn geraakt in vijandschappen
die eeuwen en eeuwen teruggaan,
en voor allen die bidden voor vrede, werken voor vrede,
proberen vrede te zijn op de gebroken plaatsen.

Geest van kalmte, hoor onze gebeden.
want wat zullen wij deze nacht bidden?
voor al deze gesproken gebeden
en voor allen die in ons hart gefluisterd worden,
God in Gemeenschap, Heilig in Eén,
hoor onze gebeden, hoor onze gebeden. Amen.

© Thom M. Shuman 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s