Vrees

appelfeld

Aharon Appelfeld (1932-2018) was een Joodse schrijver waarvan alle woorden in zijn romans doorleefd zijn. In zijn boek Het verhaal van een leven, waarin hij zijn levensverhaal opgeschreven heeft, voor zover hij het wilde en kon herinneren, vertelt hij hoe hij als kind in het begin van de oorlog van zijn ouders wreed gescheiden raakte, en  als jongen door de bossen van Oekraïne zwierf. Later kwam hij in Israël terecht en vond pas na jaren zijn ware identiteit en bestemming als schrijver.

Over ‘vrees’ schrijft hij dan:
Vrees is inbeelding.
De inbeelding is het die de monsters schept.
Een mens dient slechts te vrezen voor de Vader in de hemel.
Naarmate je je meer aan Hem vasthoudt verschrompelt de angst. 

6 gedachtes over “Vrees

  1. Nel

    Ik heb dat boek ook gelezen van dat jongetje dat van zijn ouders was gescheiden. Vreselijk. Nu zijn we op een andere manier van elkaar gescheiden, ouderen die geen bezoek mogen, zieken in het ziekenhuis, die alleen daar liggen.
    Ik hoop dat al deze mensen steun hebben aan God die wel bij je mag zijn,overal.
    Ik heb nu de tijd Teun om je stukjes te lezen. Mooi, sterkte

    Like

  2. Jan den Bok

    Vrees is inbeelding of soms ook angst voor een werkelijkheid waaraan we ons niet kunnen onttrekken. Ook dan is het zo goed dat we door dat dal van duisternis gaan met een herder die naast ons loopt. Het is ook geweldig om een ‘pastor’ te hebben die meeloopt ook als hij zelf wat strompelig is. Dag Teun we houden van je en denken aan je. Jan en Renske

    Like

Plaats een reactie